Ανακοινωθέν #2: Σαμποτάζ σε πυλώνα EHV στη Γαλλία/Grand-Est

Τον Δεκέμβριο του 2022, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κρατούμενο απεργό πείνας Alfredo Cospito, σαμποτάραμε έναν πυλώνα EHV και αφαιρέσαμε εν μέρει τις βίδες του (https://lille.indymedia.org/spip.php?article35371&lang=fr). Το σαμποτάζ μιας γραμμής υψηλής τάσης δεν είναι χωρίς κινδύνους και, ακόμη και αν γίνεται χωρίς σφάλμα, υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος. Ωστόσο, θεωρήσαμε αυτόν τον κίνδυνο αποδεκτό και τη δράση διασκεδαστική. Δεδομένου ότι η άμεση δράση είναι πάντα μια προσπάθεια παρακίνησης και έμπνευσης άλλων πλαισίων, είχαμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή μας να δώσουμε κάποιες τεχνικές συμβουλές:

Επιλογή στόχου: Κατά την επιλογή του ιστού, βεβαιωθείτε ότι οι μονωτήρες (τα κεραμικά πηνία στα οποία συνδέονται τα καλώδια) είναι κατακόρυφοι! Μια διαγώνια ή οριζόντια θέση υποδηλώνει εφελκυστικό φορτίο στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Επιλέξτε την πιο μονωμένη θέση που είναι δυνατόν. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ του αντικειμένου και των πλησιέστερων πυλώνων (π.χ. πολυσύχναστοι δρόμοι που διασχίζουν τη γραμμή). Επιλέξτε τη διαδρομή διαφυγής σας έτσι ώστε να μην μπορεί να εμποδιστεί από την πτώση της γραμμής.

Αξιολόγηση/μείωση κινδύνων: Συμβαίνει τακτικά (αν και σπάνια) να λυγίζουν ή να πέφτουν πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και χωρίς σαμποτάζ. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, λόγω καταιγίδων, του βάρους του χιονιού ή απλώς λόγω κόπωσης του υλικού ή ανεπαρκούς συντήρησης. Το αποτέλεσμα είναι ο κίνδυνος πρόωρης κλίσης του ιστού. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται με κάθε βίδα που χαλαρώνει και εκθετικά με κάθε πόδι που ξεβιδώνεται εντελώς. Εναπόκειται σε εσάς, ως ομάδα, να αποφασίσετε πόσο μακριά θέλετε να φτάσετε. Σε κάθε περίπτωση, προγραμματίστε τη δράση με την πιθανότητα να πέσει ο ιστός ενώ είστε ακόμα εκεί. Τόσο στη βάση του ιστού όσο και στο σημείο όπου τα καλώδια ακουμπούν στο έδαφος, υπάρχει μια δυνητικά θανατηφόρα τάση στο έδαφος σε μια ορισμένη ακτίνα! Απομακρυνθείτε από το αντικείμενο όσο το δυνατόν γρηγορότερα προς την αντίθετη κατεύθυνση της πτώσης. Βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας παραμένει σε επαφή με το έδαφος ανά πάσα στιγμή (γείωση), περπατώντας με μικρά „ανακατωμένα“ βήματα. Βεβαιωθείτε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκτελέσετε αυτή την ενέργεια σε δυνατό άνεμο, έντονη βροχή ή χιονόπτωση!

Πώς να προχωρήσετε: Κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης του αντικειμένου, παρατηρήσαμε με κάποια ενόχληση ότι οι προεξοχές του σπειρώματος κάθε βίδας είχαν καταστραφεί από τη διάτρηση (φωτογραφία). Ένα μέτρο αντι-σαμποτάζ της ΕΤΕ που δεν γνωρίζουμε αν ισχύει για όλες τις γραμμές ΕΗ ή μόνο για τη συγκεκριμένη. Εκ των υστέρων, βλέπουμε ότι είναι σίγουρα πιο κουραστικό, αλλά ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό. Για τις βίδες, επικεντρωθήκαμε σε αυτές που συνδέουν τον ιστό με τα θεμέλιά του (κλειδί 50 mm). Στο εσωτερικό, μια κοντή λαβή περίπου 20-30 cm είναι αρκετή, καθώς κολλάει στη δομή του ποδιού. Εξωτερικά, θα χρειαστείτε μια ισχυρή προέκταση σωλήνα για να αυξήσετε τη δύναμη πίεσης. Για ευκολία στη μεταφορά, συνιστάται η χρήση περισσότερων σωλήνων που ταιριάζουν μεταξύ τους. Για ορισμένες βίδες, χρειαστήκαμε έως και 2 μέτρα μοχλοβραχίονα. Πριν από την πραγματική δράση, ψεκάσαμε τις βίδες με διεισδυτικό λάδι (WD 40) και τις αφήσαμε να δουλέψουν για αρκετές ώρες. Επαναλάβαμε αυτή την ενέργεια στην αρχή του ξεβιδώματος. Οι τελευταίες βίδες ήταν σημαντικά πιο δύσκολο να αφαιρεθούν, γεγονός που ερμηνεύσαμε ως ένδειξη ότι ο ιστός είχε ήδη αρχίσει να χαμηλώνει. Για την ενέργεια αυτή, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 έως 3 άτομα στο αντικείμενο. Μπορείτε να υπολογίζετε σε περίπου 3 ώρες ανά πόδι (16 βίδες κάθε φορά). Αν βρείτε έναν ιστό με άθικτες βίδες, πιθανόν να πάει πιο γρήγορα.

Ιχνη: Είναι σχεδόν αδύνατο να εργαστείτε για αρκετές ώρες στο ίδιο μέρος χωρίς να αφήσετε πολλά ίχνη! Ελέγχετε τακτικά κατά τη διάρκεια της εργασίας εάν το σώμα σας εξακολουθεί να είναι πλήρως καλυμμένο (π.χ. μεταξύ μανικιού και γαντιού). Σε κάθε περίπτωση, απαλλαγείτε από τα ρούχα και τα παπούτσια σας μετά τη δράση. Διατηρήστε το χώρο εργασίας σας καθαρό και αποθηκεύστε τα εργαλεία σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνετε τίποτα κατά λάθος πίσω σας, ακόμη και αν χρειαστεί να σταματήσετε τη δράση πριν από την ολοκλήρωσή της.

Εναλλακτικές λύσεις: μετά την παρέμβασή μας, έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες ενέργειες δολιοφθοράς σε γραμμές υψηλής τάσης στη Γαλλία. Στο Salindres (Gard), ένας πυλώνας του οποίου η γραμμή τροφοδοτεί ένα χημικό εργοστάσιο της ARKEMA πριονίστηκε στις 21.12.2022 (https://darknights.noblogs.org/post/2023/02/08/salindres-gard-france-an-electric-pylon-sabotaged/) και στο Vitrolles (Bouches du Rhône), λίγες ημέρες αργότερα, δύο πυρκαγιές κάτω από μια γραμμή υψηλής τάσης προκάλεσαν διακοπές ρεύματος στο αεροδρόμιο Μασσαλίας-Προβάνς και στην AIRBUS Helicopters (https://actforfree.noblogs.org/post/2023/01/01/vitrolles-bouches-du-rhonefrance-the-sabotage-of-high-voltage-lines-cuts-power-to-the-airport-of-marseille-and-airbus/).

„Αυτοί οι εμπρηστές έβαλαν επίσης ένα τέλος στη φήμη ότι ένας καμένος στύλος της ΔΕΗ είναι όμορφος, αλλά δεν κόβει το ρεύμα!“, αναφέρεται σε περίληψη που δημοσιεύτηκε στο nantes.indymedia (https://nantes.indymedia.org/posts/81876/et-tombent-tombent-les-pylones/) για τη δράση, για την οποία δεν υπάρχει, απ‘ όσο γνωρίζουμε, καμία επιστολή απαίτησης*. Θα θέλαμε να σταθούμε λίγο σε αυτό: Σύμφωνα με εμάς, υπάρχουν βασικά δύο διαφορετικές μέθοδοι για να σαμποτάρεις αποτελεσματικά μια γραμμή ΕΗ με φωτιά. Ο πρώτος είναι να επιτεθείς στον ίδιο τον ιστό με φωτιά. Για το σκοπό αυτό, η μεταλλική κατασκευή πρέπει να θερμανθεί σε θερμοκρασία άνω των 1200° C για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μια κανονική πυρκαγιά δεν είναι αρκετή! Για να καταστραφεί ο χάλυβας στην ουσία του, πρέπει να οδηγηθεί σε πυράκτωση, όπως συμβαίνει κατά τη σφυρηλάτηση με κάρβουνο και τεράστια παροχή οξυγόνου. Μόλις θερμανθεί με αυτόν τον τρόπο, η σταθερότητα του χάλυβα παραμένει εκτεθειμένη ακόμη και μετά την ψύξη του. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός σαμποτάζ της THT στην περιοχή του νότιου Meuse το 2017. Για να υγροποιηθεί το μέταλλο και να καταρρεύσει έτσι ο πυλώνας, απαιτείται θερμοκρασία περίπου 5000° C, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα με τη χρήση θερμίτη. Η άλλη μέθοδος, η οποία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στην προκειμένη περίπτωση, είναι η δημιουργία μιας εξαιρετικά υψηλής φλόγας, η οποία περνάει από το έδαφος στα καλώδια. Η φωτιά έχει την ιδιότητα να οδηγεί τον ηλεκτρισμό και μπορεί έτσι να προκαλέσει βραχυκύκλωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά οι ζημιές στη δομή είναι σχετικά μικρές.

Μας ικανοποίησε ιδιαίτερα η λεπτομερής περιγραφή της δράσης στην υπόθεση Salindres (Gard), που επισυνάπτεται στη δήλωση. Αν και η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία εκατοντάδες φορές από τη δεκαετία του 1970, επιλέξαμε μια άλλη μέθοδο για λόγους ασφαλείας. Με άλλα λόγια, απλά δεν τολμήσαμε να κατεβάσουμε τον ιστό! Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η δήλωση που εκδώσαμε έγκαιρα αυξάνει τον κίνδυνο να ανακαλυφθεί και να επισκευαστεί εγκαίρως η βλάβη από την RTE. Ωστόσο, η προτεραιότητα της παρέμβασής μας ήταν -στην προκειμένη περίπτωση- η στήριξη του αγώνα του συντρόφου μας Alfredo, που απαιτούσε μια δημόσια επικοινωνία.

Οργή,
Μεταδόσεις και
Εξέγερση

Υπηρεσία αποσυνδέσεων των πυλώνων κάθε είδους.

Μετάφραση: Δ.Ο. ΕΗΦ
Πηγή: Dark Nights

Schreibe einen Kommentar

Deine Email-Adresse wird nicht veröffentlicht.