Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στη γαλλική αποικία της Γουαδελούπης, λίγο μετά τις 8:30 π.μ., απεργοί εργαζόμενοι της EDF, που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε σύγκρουση με την διοίκησή τους, εισέβαλαν στην αίθουσα ελέγχου του θερμοηλεκτρικού σταθμού Pointe Jarry και σταμάτησαν τους 12 κινητήρες*. Δεδομένου ότι αυτό το εργοστάσιο παρέχει σχεδόν όλη την ηλεκτρική ενέργεια σε αυτό το αρχιπέλαγος των 380.000 κατοίκων, αυτό προκάλεσε ένα γενικευμένο ηλεκτρικό μπλακ άουτ που διήρκεσε 39 ώρες και 28 λεπτά, μέχρι τις 26 Οκτωβρίου το βράδυ και την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.
Μετά την ξαφνική διακοπή της λειτουργίας του ηλεκτρικού σταθμού, οι αρχές έστειλαν χωροφύλακες μισή ώρα αργότερα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της αίθουσας ελέγχου και στη συνέχεια ζήτησαν με νομαρχιακή διαταγή τους απαραίτητους εργαζομένους για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του θερμοηλεκτρικού σταθμού, κάτι που χρειάστηκε αρκετές ημέρες. Από την πλευρά του δρόμου, δεδομένου ότι η διακοπή είχε αποφασιστεί να διαρκέσει πολύ, ο νομάρχης διέταξε επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας (7 μ.μ. έως 6 π.μ.) για τη νύχτα από 25 έως 26 σε όλη τη Γουαδελούπη και στη συνέχεια σε 11 δήμους τις επόμενες δύο νύχτες (10 μ.μ. -5 π.μ.): σε Abymes, Baie-Mahault, Basse-Terre, Gosier, Lamentin, Le Moule, Morne-à-l’Eau, Pointe-à-Pitre, Petit-Canal, Sainte-Anne και Sainte-Rose… έτσι ώστε κανείς να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του μπλακ άουτ για να κάνει πλιάτσικο ή στοχευμένες καταστροφές. Ή, όπως ειπώθηκε επίσημα,«να περιοριστεί η μετακίνηση ανθρώπων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την έλλειψη φωτός για να βλάψουν περιουσίες…»
Κάτι που φυσικά συνέβη! Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε μια σύντομη, μη-εξαντλητική επισκόπηση του τι συνέβη στην Γουαδελούπη, όταν οι συναγερμοί, οι κάμερες, οι λάμπες, τα φώτα νέον και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έπαψαν ξαφνικά να λειτουργούν…
Ληστείες καταστημάτων και κλοπές
Μέσα σε λίγες μόνο ώρες χθες το βράδυ της 25ης προς 26ης Οκτωβρίου, έντεκα καταστήματα λεηλατήθηκαν το απόγευα στην περιοχή της Pointe-à-Pitre και της Abymes. Και όχι οτιδήποτε καταστήματα, αφού οι στόχοι περιλάμβαναν σούπερ μάρκετ, μια τράπεζα και τρία κοσμηματοπωλεία.
Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ένας εκσκαφέας για να γκρεμίσει το σιδερένιο ρολό ασφαλείας ενος κοσμηματοπωλείου, όπως επίσης και ένα ATM της Bred, το οποίο κυριολεκτικά ξυλώθηκε από την πρόσοψη του κτιρίου χάρη στα επιδέξια χέρια του μασκοφόρου οδηγού του μηχανήματος.
engin..
Φλεγόμενα οδοφράγματα και αντίποινα
Επίσης, στήθηκαν φλεγόμενα οδοφράγματα στα Pointe-à-Pitre, Les Abymes, Baie-Mahault, Le Lamentin, Le Moule, Morne-à-L’Eau και Sainte-Anne, προκειμένου να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο ελέγχου της επικράτειας, αλλά και για να «διευκολύνει τα μπάχαλα», σύμφωνα με τον Harry Durimel, δήμαρχο του Pointe-à-Pitre: «Είναι μέθοδος αντιπερισπασμού της αστυνομίας ενώ γίνονται δράσεις αλλού». Και όταν οι τελευταίοι προσπαθούν να επέμβουν, οι ταραχοποιοί έχουν επίσης τα μέσα να τους αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά από τη νομαρχία της Γουαδελούπης, η οποία διευκρινίζει για παράδειγμα ότι μεταξύ 02:45 και 03:00 στην περιοχή Pointe-à-Pitre , οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν τρεις πυροβολισμούς με αληθινές σφαίρες κατά της ταξιαρχίας εδαφικής ασφάλειας και κατά της RAID.
Συνολικά, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να σβήσουν 27 φλεγόμενους κάδους και 6 φλεγόμενα οχήματα.
Καταστροφή σχολικών φυλακών
Στην κοινότητα Baie-Mahault, η πρώτη νύχτα του μπλακ άουτ οδήγησε περισσότερο σε επιθέσεις και λεηλασίες σχολικών ιδρυμάτων παρά σε επιχειρήσεις. Εκτός από τα σχολεία Cora Mayeko, Merosier Narbal και Edinval τα οποία επισκέφθηκαν οι ταραχοποιοί για να εκφράσουν όλα τα καλά πράγματα που σκέφτονται για αυτά, ήταν ιδιαίτερα το κολέγιο της Gourdeliane που πλήρωσε το κόστος του μπλακ άουτ. Μετά από μια κανονική λεηλασία, καταστράφηκε μεγάλο μέρος του διοικητικού κτιρίου του κολλεγίου από μεγάλες φλόγες, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή, το οποίο έγινε καπνός. Λεηλατήθηκε και το νηπειαγωγείο, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το γραφείο της διευθύντριας, καθώς και τον παιδικό σταθμό απέναντι. Την δεύτερη νύχτα του μπλακ άουτ, ένα κατάστημα κοσμημάτων, αρωμάτων και τσαντών δέχθηκε επίσης επίθεση με γωνιακό τροχό στην ίδια κοινότητα.
Από την πλευρά της καταστολής, σημειώθηκε μια πρώτη καταδίκη ενός ατόμου την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, σε 18 μήνες φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένων έξι μηνών με αναστολή, για τη λεηλασία ενός καταστήματος τηλεφώνων στο Pointe-à-Pitre, με «υποχρέωση αποζημίωσης, υποχρέωση εργασίας και τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού, επειδή το κέντρο κράτησης Basse-Terre είναι κατά 245% υπερπλήρες». Επιπλέον, σχετικά με την εθελοντική προέλευση του μπλακ άουτ, η διοίκηση της EDF της Γουαδελούπης υπέβαλε καταγγελία κατά αρκετών εργαζομένων ότι «έκθεση τρίτων σε κίνδυνο, δολιοφθορά και καταστροφή περιουσίας κοινής ωφέλειας». Η έρευνα ανατέθηκε στο τμήμα έρευνας (SR) του Pointe-à-Pitre.
Για τις λεηλασίες κοσμηματοπωλείων, σούπερ μάρκετ και τραπεζών, καθώς και για τους εμπρησμούς σε σχολεία, έχουν επίσης ανοίξει αρκετές έρευνες… με το παράλογο να είναι ότι ενώ το μπλακ άουτ είχε αχρηστεύσει όλες τις κάμερες βιντεοπαρακολούθησης, ορισμένοι από τους δράστες και τους συγγενείς τους εξακολουθούν και επιμένουν να ανεβάζουν εικόνες των ληστειών στα κοινωνικά δίκτυα, παρέχοντας έτσι δωρεάν στοιχεία στους ερευνητές…
*Σημείωση: Η Γουαδελούπη, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στην μέση της Καραϊβικής, είναι μια διασυνδεδεμένη περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παράγει την δική της ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει την ζήτηση στην επικράτεια. Επομένως, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται σχεδόν κατά 70% από την θερμική ενέργεια: καύσιμα για την EDF και πέλλετ ξύλου για την εταιρεία Albioma, η οποία εξακολουθούσε να λειτουργεί με κάρβουνο μέχρι τον Ιούλιο. Η διακοπή λειτουργίας των κινητήρων του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους απεργούς οδήσηε σε ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αναγκάζοντας τον διαχειριστή του δικτύου, την EDF Archipel, να διακόψει το ρεύμα σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος για να αποφύγει την ανεπανόρθωτη καταστροφή του εξοπλισμού.
Πηγή: Sans Nom
Μετάφραση: Ευλογημένη Η Φλόγα