Γερμανία, Αμβούργο: Τεχνολογία παρακολούθησης εντοπίστηκε σε σκούτερ συντρόφου

Τις τελευταίες μέρες, εντοπίστηκε μέσα στη σέλα ενός σκούτερ το λεγόμενο “AirTag” της Apple. Το σκούτερ χρησιμοποιείται από έναν αναρχικό απ’ το Αμβούργο, ο οποίος έχει ήδη αποτελέσει στόχο παρακολούθησης και ερευνητικών μέτρων στο παρελθόν. Η μικρή, επίπεδη συσκευή διαμέτρου περίπου 3 εκατοστών και ύψους μικρότερου του 1 εκατοστού, τοποθετήθηκε μέσα από μια σχισμή στο αφρώδες της σέλας, η οποία προφανώς ήταν ανοιγμένη με κοπτικό μαχαίρι ή κάτι παρόμοιο.

Το συμπέρασμα είναι ότι κάποια ερευνητική υπηρεσία ή η Verfassungsschutz (γερμανική εσωτερική μυστική υπηρεσία) είναι υπεύθυνη για την τοποθέτηση. Η Apple κυκλοφόρησε αρχικά τα AirTags με σκοπό τον εντοπισμό αντικειμένων, όπως κλειδιά, πορτοφόλι ή παρόμοια, όταν βρίσκονται κοντά στο smartphone κάποιου. Λειτουργεί μέσω Bluetooth και έχει άμεση μέγιστη εμβέλεια περίπου 100 μέτρα σε εξωτερικούς χώρους. Δύναται να καταστεί εργαλείο για την παρακολούθηση των κινήσεων ενός άλλου ατόμου μόνο μέσω της εφαρμογής “Where is?”. Όταν η λειτουργία αυτή είναι ενεργοποιημένη, το “χαμένο” AirTag συνδέεται με άλλα iPhone ή iPad (με ενεργοποιημένη λειτουργία Bluetooth) στην περιοχή, και δίνει την τοποθεσία μέσω του δικτύου της εφαρμογής “Where is?” στη συσκευή Apple που έχει συνδεθεί με τη συσκευή εντοπισμού. Συσκευή Apple σε συνδυασμό με τη συσκευή εντοπισμού – και με την επιπρόσθετη χρήση προϊόντων της Apple και ακουστικών Bluetooth, όλες αυτές οι μικρές συσκευές εν συνεχεία καταγράφουν ένα δυνητικά αρκετά πλήρες προφίλ κίνησης, ειδικά σε αστικές περιοχές. Οι μπαταρίες των AirTags έχουν διάρκεια ζωής περίπου έναν χρόνο. Σύμφωνα με την Apple, οι συσκευές εντοπισμού εκπέμπουν ένα (ήπιο) ηχητικό σήμα στην εν λειτουργία εφαρμογή “Where is?” σε τακτά χρονικά διαστήματα – το οποίο, για παράδειγμα, φιμώνεται επαρκώς από το αφρώδες της σέλας ενός σκούτερ. Επίσης, μέσω της εφαρμογής “Where is?” για iPhones και της εφαρμογής “Airguard” για Android, μάλλον υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού “χαμένων” AirTags. Υπάρχουν μερικά άρθρα σχετικά με αυτές τις δυνατότητες στην πλατφόρμα πληροφορικής golem.de, τα οποία προτείνουμε να διαβάσετε. Ο σειριακός αριθμός του AirTag επιτρέπει θεωρητικά τον εντοπισμό της συσκευής που είχε αρχικά συνδεθεί με αυτό – αλλά είναι δύσκολο να έχουμε πλήρη πρόσβαση σε δεδομένα που ελέγχει ο όμιλος της Apple. Τα AirTags κοστίζουν επί του παρόντος περίπου 40 ευρώ το καθένα – καθιστώντας τη χρήση τέτοιων συσκευών μακράν τον φθηνότερο τρόπο παρακολούθησης από πλευράς όσων διεξάγουν έρευνες. Ένα ορισμένο ποσοστό αποτυχίας, κενά στην παρακολούθηση ή περιορισμένη χρηστικότητα των δεδομένων σε ποινικές διαδικασίες, εκτιμούμε πως αποτελούν ασήμαντους λόγους για τις αρχές προκειμένου να μην επιστρατεύσουν τις συγκεκριμένες συσκευές. Το λοιπόν: ελέγξτε τα αυτοκίνητά σας, τα σκούτερ, τα ποδήλατα και ούτω καθ’ εξής.

Θα χαρούμε να λάβουμε τεχνικές διευκρινήσεις ή αναφορές δικών σας εμπειριών. Κι ας αντισταθούμε στην παράνοια με την οργή, την αποφασιστικότητα, την προσοχή και την αλληλεγγύη μας.

Περαιτέρω ενημέρωση: https://www.golem.de/news/airguard-im-test

Πηγή: Dark Nights

Μετάφραση: Επαναστατική Συνείδηση

Tinggalkan Balasan

Your email address will not be published.